Lifestyle

11 vaardigheden die je nu op jouw cv moet zetten

Je wilt solliciteren bij die ene leuke kledingwinkel, maar je durft eigenlijk niet omdat je niet goed weet wat je op jouw cv moet zetten… Je wilt natuurlijk wel een goed cv afgeven, zodat de kans groter is dat je wordt aangenomen. Veel meiden struggelen met dit probleem en daarom hebben wij vaardigheden voor je op een rijtje gezet die je zeker moet toevoegen aan jouw cv! 
Je cv moet er wel goed uitzien, want hiermee verhoog je de kans om aangenomen te worden! Hierop staan onder andere de vaardigheden, prestaties en andere skills die werkgevers op jouw cv willen zien. Girlscene noemt een paar pluspunten op die je zeker op je cv moet zetten als je eraan voldoet. 
♥ 1. Je spreekt een andere taal
Op school heb je naast Nederlands een heleboel andere vakken voor taal. Het kunnen spreken van andere talen is voor werkgevers erg belangrijk. Misschien werken ze op internationaal niveau en is het daardoor noodzakelijk dat hun werknemers meerdere talen moeten beheersen. Zet daarom de talen die jij beheerst (ook al is het alleen de basis) zeker weten op je cv. Hiermee scoor jij extra punten!
♥ 2. Je bent of was te zien in de media 
Ben je ooit verschenen in een tijdschrift, op een blog of televisie? Misschien heb je een bepaalde prestatie behaald en ben je daarom weleens verschenen in de media. Het is erg interessant voor bedrijven om hiervan op de hoogte te zijn.
♥ 3. Je hebt leiderschap-skills
Je bent een geboren leider en weet heel goed hoe je een groep moet sturen. Een echte leider weet dan ook anderen te beïnvloeden op een positieve manier. Als je zo iemand bent laat het dan weten, want bedrijven nemen graag leiders aan. 
♥ 4. Je hebt in het buitenland gestudeerd
Je studies vermeld je natuurlijk al in je cv, maar de goede cijfers die je in het buitenland hebt gescoord moet je niet vergeten! Als je in het buitenland hebt gestudeerd is dit een groot pluspunt. Hiermee laat je zien dat je zelfstandig bent en out of your comfortzone durft te gaan. Ook buitenlandse stages mogen niet ontbreken.
♥ 5. Je hebt gereisd in het buitenland
Ben je een keer wezen reizen door heel Europa? Of ben je voor een lange periode naar Australië geweest? Dan is het duidelijk dat jij een grote passie voor reizen hebt en dat mag jij delen. Het is een goede manier om te laten zien dat je avontuurlijk en nieuwsgierig bent. Al helemaal als je een keer een reis in je eentje hebt gemaakt, want daar word je erg zelfstandig van!
♥ 6. Je studeert nog of je bent afgestudeerd
Het is logisch om al je studies die je hebt afgerond op je cv te zetten. Maar ook de studie die je niet hebt afgemaakt moet vermeld worden. Ook al heb je misschien vier studies achter de rug waarmee je elke keer halverwege bent gestopt, is het oké om dit te vermelden. Hiermee laat je juist zien dat je het probeert en niet opgeeft. Het is eenmaal hoe het leven werkt, sommige dingen blijken achteraf niet bij je te passen… Dus wees niet bang om dit te laten zien aan je toekomstige werkgever!
♥ 7. Je hebt presentaties gegeven
Als je weleens hebt gesproken voor een groot publiek, is het een slimme zet om dit in je cv te zetten. Dit is interessant voor werkgevers als ze een kandidaat uitzoeken. Er is niet voor niets gekozen voor jou als spreker, je hebt blijkbaar de capaciteiten hiervoor en iets te bieden aan het publiek. 
♥ 8. Je bent cum laude geslaagd
Als je cum laude bent geslaagd, betekent het dat je jouw eindexamen als gemiddelde eindcijfer met een acht of hoger hebt afgerond. De perfecte student dus! Hiermee maak je een goede indruk.
9. Je hebt een certificaat ontvangen
Certificaten zijn ook absoluut niet te missen op een cv. Heb je bijvoorbeeld een certificaat voor het coderen van websites of voor een fotografiecursus? Dit laat zien dat je graag naast school en/of werk ook bezig bent met hobby’s.
♥ 10. Je hebt al eerder een andere baan gehad
Heb je eerder een baantje gehad? Vermeld dit erin. Ook al was het voor een korte tijd. Elk stukje ervaring telt mee en laat zien dat jij niet graag stil zit. Als je inmiddels al tien keer van baan bent gewisseld, waarvan de meeste niet langer dan een maand duurden, is het verstandig om hier een selectie in te maken. 
♥ 11. Je bent uniek
Iedereen is uniek en dat maakt elk persoon bijzonder. Heb je iets waarmee jij jezelf goed onderscheidt van anderen? Voeg dit dan zeker toe aan je cv. Denk aan hobby’s en interesses waar je veel mee bezig bent. 
Lees ook:
Beeld: iStock
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You