Health

15 tips om sporten vol te houden


Je hebt je ingeschreven bij de sportschool, een fashionable sportoutfit aangeschaft en een sportschema meegekregen. Niks houdt jou meer tegen om eens flink te zweten in de sportschool. Als jij zo doorgaat heb jij komende zomer een killerbody! De eerste weken verlopen soepel, je gaat vol enthousiasme naar de sportschool, totdat de motivatie verdwijnt… Maar gelukkig is dit je redding, want met deze tips blijf je gemotiveerd.
1. Stel doelen
Stel een doel voor jezelf. Wees niet gelijk té ambitieus, want dit demotiveert alleen maar. Denk aan: ‘De komende twee maanden moet ik elke week twee keer sporten’. Heb je je doel behaald? Stel dan gelijk een nieuw doel!
2. Beloon jezelf
Is die vijf kilo eraf? Beloon jezelf! En nee, niet met een taart of pannenkoeken als ontbijt. Maar koop gewoon eindelijk die mooie tas voor jezelf of neem een heerlijke massage.
3. Begin klein
Is een marathon lopen jouw doel? Begin dan klein. Eerst een half uurtje en breid je rondje steeds iets verder uit. Je merkt dat je conditie steeds beter wordt.
4. Zoek een buddy
Heb je geen zin om naar de sportschool te gaan vanavond? Niemand die jou erop aankijkt als je een avondje skipt. Wél als je een sportbuddy hebt. Ga samen sporten met een vriendin of huisgenootje, wedden dat jullie elkaar van de bank af weten te slepen?
5. Muziek
Moet je toch alleen sporten? Dan zijn je telefoon, oortjes en Spotify de uitkomst. Zoek een lekkere workout playlist uit en knallen maar!
6. Werk naar iets groots toe
Is je streefgewicht 65 kilo? Wil je een (halve) marathon lopen? Of ga je voor een echte sixpack? Stel een doel op langere termijn en werk hier naartoe. Hoe trots ben je op jezelf als je dit hebt gehaald? You can do it!
7. Laat het een gewoonte worden
Laat sporten onderdeel worden van je dagelijkse of wekelijkse routine. Net als boodschappen doen wordt sporten een gewoonte en op deze manier is het veel makkelijker vol te houden.
8. Eet gezond
Bij sporten hoort ook een gezonde levensstijl, anders train je praktisch gezien eigenlijk voor niks. Dus geef je lichaam ook de voeding die het nodig heeft voor het beste resultaat.
9. Wees niet té streng voor jezelf
Streng zijn is goed, maar té streng kan een demotiverende invloed hebben. Heb je een keer echt geen zin om te trainen of ben je niet lekker? Dan mag je best een keer skippen, want het sporten moet je niet tegenstaan. Maarrrr, maak hier geen gewoonte van.
10. Meet vooruitgang
Maak een foto aan het begin van je sportcarrière en plan een volgende foto drie maanden later. Moet je eens kijken naar die vooruitgang! Hier doe je het allemaal voor, natuurlijk.
11. Wees voorbereid
Leid je een hectisch leven met veel onverwachte situaties? Dan mag dit geen reden zijn om je workout over te slaan. Wees dus altijd voorbereid met een setje sportkleding en schoenen in je tas, zodat je niet langs huis hoeft te gaan om je spullen op te halen.
12. Plan je sportlessen in
Volg je groepslessen in de sportschool? Schrijf je aan het begin van de week al in voor alle lessen die je van plan bent te volgen. Zet ze vervolgens ook in je agenda zodat je er rekening mee houdt. Op deze manier kom je er minder makkelijk onderuit en voelt het ook meer als een verplichting.
13. Zorg voor afwisseling
Raak je snel uitgekeken op iets of ben je snel verveeld? Kies verschillende lessen in de sportschool. Doe je altijd Pilates en yoga? Ga dan nu eens voor kickboksen of gooi al je energie eruit op de loopband!
14. Blijf jezelf uitdagen
Volg je groepslessen waarbij je gewichten gebruikt? Pak dan eens een kilootje zwaarder. Ben jij een fanatieke squatter? Ook dit is zwaarder met gewichten. Je workout wordt hierdoor een stuk pittiger en is ook nog eens beter voor het eindresultaat.
15. Stop met vergelijken
Niet te vergeten: vergelijk jezelf vooral niet met anderen. Iedereen is uniek en heeft dus een ander lichaam. Focus vooral op jezelf en jouw vooruitgang, want dit is tenslotte het belangrijkst.
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You