Beauty

Dun haar? Zo krijg je weer een volle bos!


Op de redactie wachten wij nog altijd op een wondermiddel voor haren zoals Beyoncé of Jennifer Lopez. Inmiddels is er ook een heleboel dat je kunt doen voor een gezonde, volle bos haren. Steeds meer meiden hebben last van haaruitval. Een veel voorkomende oorzaak is stress en het niet goed verzorgen van het haar. Gelukkig hebben wij een aantal tips gevonden zodat jij binnen tien stappen weer een volle bos haren hebt!
Stap 1
We snappen dat het misschien een beetje tegenstrijdig lijkt, maar om een volle bos gezonde haren te krijgen is het belangrijk dat je je haren regelmatig laat knippen. Bijvoorbeeld om de drie tot vier maanden. Dit is nodig om het gezond te houden. Haar dat namelijk tot je middel komt is al zo’n zes jaar(!) oud. In die tijd beschadigen de haren flink en wanneer je dit niet knipt kan het zijn dat de haren afbreken. Daarnaast kan de schade van de punten ook verder omhoog kruipen richting de wortels.
Stap 2
Probeer zo weinig mogelijk gebruik te maken van hitte om je haar te stijlen. Probeer het gebruik van haardrogers, krultangen en stijltangen te beperken. Kies er liever voor om het haar natuurlijk te laten drogen. Wil je het toch föhnen? Gebruik dan áltijd het mondstuk. Dit creëert zo’n vijf centimeter afstand tussen de föhn en de haarwortels. Hoe dichterbij je hoofdhuid, hoe sneller het haar beschadigt. Daarnaast is het ook verstandig om de temperatuur van de föhn koeler te zetten hoe dichter je bij je hoofdhuid komt.
Stap 3
Belangrijk voor gezond, vol haar is om geen agressieve chemicaliën te gebruiken en geen peroxide. De chemicaliën in de haarverf breken de interne structuur van het haar af en bouwen deze kunstmatig weer op. Wil je het toch kleuren? Gebruik dan henna of haarkleuringen zonder peroxide. Je kunt je kapper om hulp vragen.
Stap 4
Heb je een dag gezwommen in het zwembad of de zee? Was dan direct je haren met shampoo om het uitdrogende effect te verminderen. Tip: maak je haren nat voordat je het zwembad inspringt, zo neemt het minder chloorwater op. Ook kun je ervoor kiezen om een conditioner aan te brengen in het haar en het daarna op te steken voor het zwemmen. Lig je elke week in het zwembad? Kies dan voor een badmuts. Ook de zon beschadigt het haar. Gebruik daarom in de zomer een conditioner met zonnefactor of bedek je haar met een sjaaltje of hoed.
Stap 5
Wees altijd voorzichtig met haaraccessoires en gebruik geen metalen spelden of rubberen elastiekjes. Deze breken de haren wanneer je ze eruit probeert te halen. Op de redactie zijn we groot fan van de Invisibobble, ge-wel-dig! Let ook op dat je haar niet te strak zit, dit is erg slecht voor de wortels en kan leiden tot kale plekken. Vermijd ook wrijving van het haar en overweeg om met je haren vast te slapen.
Stap 6
Vermijd extreme diëten. Als je lichaam niet voldoende voedingsstoffen krijgt lijden je haren hieronder en worden deze minder. En dat willen we juist niét zien gebeuren!
Stap 7
Wrijf je haren niet droog, maar knijp het zachtjes droog tussen je handdoek. Het is heel belangrijk voorzichtig om te gaan met natte haren omdat deze makkelijk breken. Gebruik daarom een kam in plaats van een borstel. Een kam met wijduitstaande tanden helpen de haren te beschermen. Een borstel van fijn haar is ook prettig om het talg over het haar te verdelen en losse haren te verwijderen. Tip: kam het haar een paar keer dag om klitten te voorkomen. Let op dat je begint met de punten en toewerkt naar de wortels.
Stap 8
Spoel je haar bij voorkeur uit met koud water. Door het koude water sluiten de haarschubben en breekt het minder snel af. Zo wordt het haar gladder én gezonder, yay!
Stap 9
Kijk welke producten en ingrediënten voor jou wel of niet werken. Veel mensen reageren niet goed op producten waar siliconen in verwerkt zitten. Houd hier rekening mee bij het verzorgen van je haar.
Stap 10
Hoe gezond je haar ook is, geef het minimaal één keer per maand een goede behandeling. Gebruik een haarmasker, conditioner of olie.

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You