Lifestyle

7 tips om een gelukkige relatie in stand te houden


Er is helaas geen magische truc om jouw ridder op het witte paard tegen te komen. Zo makkelijk is het namelijk nog niet om een lieve jongen aan de haak te slaan. Heb jij nou het geluk dat je al de liefde van je leven bent tegengekomen en wil je hem voor geen goud kwijt? In dit artikel geven we je tips om die goede relatie in stand te houden. 
1. Wacht niet tot Valentijnsdag om iets te vieren
Wist je dat samen feest vieren zorgt voor een betere en gelukkige relatie dan wanneer je jouw vriend door een moeilijke periode heen helpt? Natuurlijk is het fijn dat je hem steunt in een lastige tijd, maar dat zijn niet de momenten die een relatie gelukkig maken. Zet een fles champagne koud als jullie zonder ruzie een lamp wisten op te hangen of koop de grootste taart bij de bakker wanneer hij scoort bij een belangrijke voetbalwedstrijd. Deze kleine overwinningen mogen schaamteloos groots gevierd worden. Dit zijn namelijk de momentjes die jullie je jaren laten nog herinneren.
2 . Geheimtaal
Verzin met je vriend codes die van pas komen in bepaalde situaties. Wanneer je ergens weg wil geef je jouw vriend bijvoorbeeld een dikke knipoog, zodat hij weet dat het tijd is om te gaan. Of wanneer hij even buiten met je wil zoenen laat hij je dit weten met de zin “ik heb wel zin in Chinees vanavond”. Verzin een heleboel inside jokes en quote films die jullie samen gezien hebben of nummers die jullie allebei leuk vinden. Dit soort ‘onzin’ zorgt ervoor dat jullie altijd om elkaar blijven lachen. Doordat jullie je eigen taaltje onwikkelen en buitenstaanders niets snappen van jullie gesprek creëren jullie een ontzettend sterke band. Het gebruik van zoetsappige koosnaampjes is ook zeker toegestaan, maar probeer dit buitenshuis te beperken om niet al te klef over te komen.
3. Focus op het positieve 
Veel relaties hebben er last van dat ze ‘puntjes tellen’. Zoals: hij heeft me toen een hele avond lang niet terug gewhatsappt, dus ik ga morgen de complete dag niet reageren op zijn berichtjes. Of: hij was vergeten om boodschappen te halen, dus ik ga zijn was echt niet opvouwen vandaag. In plaats van je op de vervelende momenten te focussen, kun je beter denken aan de dingen die hij wél voor je doet. Negatieve ervaringen hebben volgens onderzoek vijf keer meer impact dan positieve, dus het is handig om een voorraadje optimisme achter de hand te hebben. Merk je dat je dit moeilijk vindt? Schrijf dan in een notitieboekje op wat voor liefs je vriend allemaal heeft gedaan. Wanneer je naar de goede eigenschappen van je partner zoekt, vind je er ook meer.
4. Ga op spannende dates
Niemand wil het koppel zijn dat niet eens meer tegen elkaar praat wanneer ze samen in een restaurant zitten. Om deze sleur van bioscoop dates en avondjes uit eten tegen te gaan, moeten jullie iets nieuws verzinnen! Wat dacht je van een romantische picknick in het bos of wanneer het koud genoeg is gaan jullie een middagje schaatsen. Ga stoer survivallen zodat hij de held uit kan hangen of bezoek eens een theatervoorstelling samen. Er zijn zat dingen om te doen waardoor jullie de relatie spannend houden en niet in een sleur raken. Als jullie in een situatie terecht komen waarin jullie je allebei niet compleet op jullie gemak voelen, versterkt dit de band alleen maar. Het is zelfs bewezen dat nieuwe dingen doen de afgifte van dopamine en noradrenaline in de hersenen bevordert. Als deze stoffen vrijkomen word je gelukkiger!
5. Het is niet erg om te ruziën
… als jullie het niet veel later ook weer goed weten te maken. Het gezegde “ga niet boos naar bed” is in deze situatie helemaal van toepassing. Er is niks mis met het uiten van je woede wanneer jouw vriend weer eens jullie jubileum vergeten is. En hij mag ook echt wel boos worden als jij nog steeds niet in staat bent om jouw zooi achter je op te ruimen. Onderzoek wijst uit dat het niet veel uitmaakt hóé koppels ruzie maken, maar dat de manier waarop ze het oplossen veel belangrijker is. Heb jij weer te veel gemene dingen gezegd en is hij stampend het huis uit gestormd? Zolang jullie achteraf beide je excuses aanbieden en de ruzie los kunnen laten, is er niks mis met een beetje woede. Begin dan ook niet in de toekomst weer over dezelfde dingen een discussie.
6. Heb regelmatig seks
Natuurlijk is seks lang niet het belangrijkste onderdeel van een relatie, maar wanneer jullie al maanden de liefde niet meer hebben bedreven, kun je wel zeggen dat er iets mis is. Probeer minimaal één keer per week aan te houden. Als je namelijk seks hebt met je partner, komt het stofje oxytocine vrij. Ook hier word je vrolijk van én je voelt je dan meer verbonden met je vriend. Nu betekent dit natuurlijk niet dat je meteen het bed in moet duiken met de eerste de beste  persoon die je wel ziet zitten. Maar wanneer je al wat ouder bent en je hebt een vaste vriend, versterkt seks jullie relatie. Vind jij dat het vanavond wel weer eens mag gebeuren? Hier vind je 6 sekstips waar je vriend het warm van krijgt.
7. Verwen elkaar
Stop een lief briefje in zijn jas en doe soms een vervelend klusje voor hem. Dit soort dingetjes zorgen ervoor dat jullie relatie nooit saai zal worden en jullie elkaar blijven waarderen. Verrassingen zorgen er namelijk ook voor dat het eerder besproken geluksstofje dopanine vrijkomt. Het hoeven geen grote gebaren te zijn, juist de kleinste dingetjes maken al een enorm verschil. Hoe fijn vind jij het als je vriend onverwachts met een grote bos bloemen voor je deur staat? Dan word je toch weer helemaal opnieuw verliefd op hem!

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You