Food

5 recepten voor een anti-kater brunch


Heb jij een wijntje (of twee) te veel op gehad gisteravond? Tja, het hoort er natuurlijk een beetje bij, maar de volgende dag is het een iets minder fijn gevoel. Lees: hoofdpijn en misselijkheid. Gelukkig hoef je vandaag niet naar school en kun je alle tijd nemen om een goede anti-kater brunch te maken! Wij zetten 5 stevige recepten voor je op een rij. 
 

1. Shakshuka 

Shak-wat? Shakshuka! Dit gerecht wordt veel gegeten in Noord-Afrikaanse landen en Arabische landen en het is zeker goed voor een kater. Het is makkelijk te maken en je kan er ook je eigen draai aan geven als je dat wilt. Je hoeft er maar één pan voor klaar te zetten en het zit vol met groenten, ei en een heleboel smaak.
Ingrediënten voor 4 personen: 
1/2 theelepel komijnzaadjes
190 ml plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
2 grote uien
2 rode paprika’s in reepjes van 2 cm breed
2 gele paprika’s in reepjes van 2 cm breed
basterdsuiker
2 laurierblaadjes
6 takjes tijm, blaadjes los en fijn gehakt
2 eetlepels bladpeterselie, fijn gehakt
bosje verse koriander, fijn gehakt
6 rijpe tomaten, grof gehakt
1/2 theelepel saffraan
snufje cayennepeper
zout en peper
8 eieren
2 rode pepers, in ringetjes
Bereidingswijze:
Begin met het roosteren van de komijnzaadjes op een hoog vuur, doe dit zo’n twee minuten. Voeg vervolgens de olie toe en bak hierin de uien gedurende twee minuten. Hierna kun je de paprika’s, pepers, suiker, tijm, peterselie, laurierblaadjes en twee eetlepels koriander toevoegen. Bak alles op hoog vuur zodat het goed verkleurt. Daarna kun je ook de tomaten, saffraan, cayennepeper, zout en peper in de pan mengen en het op laag vuur zo’n vijftien minuten laten koken. Het geheel moet een beetje aanvoelen als pastasaus, voeg water toe totdat dit het geval is. Proef ook of je het zo lekker vindt! Breek de eieren boven de pan en strooi er wat peper en zout overheen. Kook het geheel nog tien tot twaalf minuten door. Als de eieren gestold zijn verdeel je er wat koriander over. Het gerecht kun je serveren samen met wat wit brood of pitabroodjes.

2. Green Tea Smoothie

Om alle gifstoffen van de alchohol snel weer uit ons lichaam te krijgen is een green tea smoothie een heel goed idee! Dit kun je het beste bij je brunch drinken, dus het is geen brunch opzich!
Ingrediënten voor 3-4 kleine porties:
200 gram groene druiven
150 gram spinazie
150 gram bevroren bananenschijfjes
240 ml groene thee (afgekoeld)
Bereidingswijze:
Stop alles in de blender en blenden maar. Lekker makkelijk dus. 🙂

3. Boerenuitsmijter

Als je brak bent, zijn eieren altijd een goed idee. Lekker stevig en je zult je er ook iets beter door voelen. Een simpel eitje is al lekker, maar een boerenomelet nog veel beter!
Ingrediënten: 
3 plakjes rauwe ham
2 eieren
3 plakjes kaas
2 sneetjes stevig bruin brood
1 tomaat in plakjes
roomboter
peper en zout
Bereidingswijze:
Begin met het bakken van de ham totdat deze krokant is. Daarna breek je de eieren boven de pan. Verdeel het ei goed over de pan en prik (als je wilt) de eidooiers kapot. Bak de eieren zo’n 3 minuten en zet daarna het vuur laag. Leg de kaas op het ei en doe een deksel op de pan. Hierdoor zal de kaas lekker gaan smelten. Rooster de boterhammen en besmeer ze met roomboter. Verdeel de tomaat over het brood en leg daarna het ei hierop. Naar smaak kun je wat peper en zout toevoegen en dan is het klaar!
 

4. Luchtige Amerikaanse pannenkoeken

Hmm pannenkoeken klinken op een brakke dag heel verleidelijk! Deze pannenkoeken zijn in Amerikaanse stijl, een keer wat anders.
Ingrediënten: 
180 ml melk
2 eetlepels azijn
125 gram bloem
2 eetlepels suiker
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel baksoda
1/2 theelepel zout
1 ei
30 gram gesmolten boter
olie
Bereidingswijze:
Mix in een kom de melk en azijn met elkaar en zet het even vijf minuten apart om iets zuur te worden. Vervolgens mix je de bloem, suiker, bakpoeder, zout en baksoda met elkaar. Klop de eieren en boter daarna door het mengsel van melk en azijn. Meng het bloemmengsel met de natte ingrediënten en mix het met een mixer tot een glad beslag (garde kan ook, maar is iets harder werken). Verhit een pan op middelhoog vuur. Doe olie in de pan en doe ong. 4 eetlepels van het beslag in de pan. Bak ze aan beide kanten goed bruin en smullen maar. Je kunt het nog goed afmaken met bijvoorbeeld: bacon, nutella, poedersuiker, stroop of appel.
5. Kwark met fruit
Wil je toch liever op de gezonde toer gaan? Kies dan je favoriete kwark of yoghurt en combineer het met allemaal lekkere fruitstukken.
Ingrediënten:
Jouw favoriete kwark of yoghurt
Fruit
Bereidingswijze: 
Bijvoorbeeld: Mix Danio Framboos cheesecake met een lading verse frambozen, blauwe bessen en aardbeien. Hmmm, dat klinkt heel lekker! Niet jouw ding? Misschien kun je dan gaan voor Griekse yoghurt, kaneel en appel. Ook een lekkere combinatie!
Houd je van banaan? En van pindakaas? Dan vind je hier nog een lekker recept!

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You