Health

10 veel gemaakte ‘dieet’ fouten

Misschien is één van jouw goede voornemens om aan je lichaam te werken. Daar is helemaal niets mis mee, zolang het geen obsessie wordt en je er een gezonde levensstijl op na houdt. Er zijn aantal veel gemaakte fouten die vrouwen vaak maken als ze wat strakker in hun lijf willen zitten. We delen die fouten vandaag met jou, zodat jij niet dezelfde fout hoeft te maken.
Je doet geen krachttraining
Het probleem met gewicht verliezen door alleen minder te eten is, dat je spieren afbreekt. Wanneer je minder spiermassa hebt gaat je metabolisme naar beneden. Hoe langer je dieet en hoe minder je eet, hoe langzamer je metabolisme gaat. Let je op je eten en doe je daarnaast krachttraining, dan bouw we juist spierweefsel op waardoor het twee keer zo snel gaat.
 
Je focust je volledig op cardio
Je denkt misschien, met cardio verbrand ik veel calorieën, dus wil ik een strak kontje, dan moet ik vooral veel hardlopen. Dat is niet waar. Het is belangrijk dat je je metabolisme op gang brengt. Het liefst niet alleen tijdens je work-out, maar ook daarna. Hoe je dat doet? Interval training! Verras je lichaam met intensieve sprintjes. Hier gaat niet alleen je hart veel sneller van kloppen, het laat je metabolisme ook overuren draaien. Combineer dit met krachttraining en dat strakke kontje is dichterbij dan je dacht..
 
Je focust je continu op de weegschaal
Als je een paar kilo probeert af te te vallen gaat de eerste waarschijnlijk heel snel, dat is vocht, maar daarna… Niet vreemd, want spieren wegen meer dan vet en als je zoals wij aanraden krachttraining doet, zet je vet om in spieren. Gooi die weegschaal het raam uit, die maakt je alleen maar depressief.
 
Je slaat je ontbijt over
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, denk dus niet dat je calorieën kunt besparen door het ontbijt over te slaan. Maar waarom is het ontbijt zo belangrijk? Als je 's ochtends wakker wordt, heeft het acht uur niet gegeten. Je lichaam heeft voeding nodig! Wanneer je lichaam geen voeding krijgt, gaat je lichaam spiermassa afbreken om energie te krijgen. En zoals we net al zeiden, die spiermassa heb je nodig om calorieën te kunnen verbranden.
 
Je vertrouwt op afvalpillen
Over pillen om af te vallen kunnen we heel kort en bondig zijn… begin er niet aan. Veel van deze pillen werken niet, anderen zijn zelfs gevaarlijk voor je lichaam. Eet gezond en niet te veel (maar ook zeker niet te weinig) en laat de afvalpillen voor wat ze zijn.
 
Je eet te weinig
Als je bovenstaande gemaakte fouten gelezen hebt, dan begrijp je vast ook waarom te weinig eten je niet helpt als je af wilt vallen. Je moet tenminste drie maaltijden en drie (gezonde) snacks per dag eten. Eet je dat niet? Dan gaat je lichaam spiermassa afbreken om energie te krijgen. Of… je krijgt op een gegeven moment zo'n hongerkick, dat je alles gaat eten wat los en vast zit. Dat kun je beter voor zijn. Eet drie maaltijden en drie tussendoortjes en zorg dat je eet VOORDAT je honger hebt.
 
Je eet te veel buiten de deur
Zelfgemaakt eten is vaak beter dan eten in restaurants. Niet altijd natuurlijk, maar over het algemeen wel. Waarom smaakt de aardappelpuree in een restaurant 10x lekkerder dan thuis? Omdat de aardappelpuree in een restaurant voor de helft uit boter bestaat. Ook het eten van snackjes buiten de deur is niet aan te raden, je gaat toch vaak voor de wat minder gezonde variant. Zorg dat je altijd fruit, noten en een energiereep in je tas hebt zitten, dan kom je ook niet in de verleiding om op het station een saucijzenbroodje te halen.
 
Je bent een emotionele eter
Ugh, je hebt net een half uur door de regen gefietst, je hebt een proefwerk niet gehaald, je het relatie-troubles.. Maar ook.. Yes, de zon schijnt, Yes je hebt een 9 voor je proefwerk gehaald, YES een nieuwe aflevering Pretty Little Liars… Zijn dit voor jou redenen om iets lekkers te pakken?! Dan ben je een emotionele eter. Jij laat je eetpatroon leiden door emoties. Niet gek, veel mensen zijn emotionele eters, maar dat wil niet zeggen dat het goed is voor de lijn. Als jij voor iedere gelegenheid wel een excuus kan bedenken om te snoepen, dan gaat er iets niet helemaal goed..
 
Je wilt te veel te snel
Je hebt allerlei mooie plannen, je wilt het lichaam van Doutzen en wel SNEL. Je vergeet dat je figuur ook een groot deel met genen te maken heeft en dat Doutzen's lichaam haar werk is en dat ze al langer dan een paar maanden aan het sporten is. Doordat je te snel resultaat wilt ga je er keihard voor, je gunt jezelf nooit een maaltijd die niet 100% gezond is en je sport vijf keer in de week. Leuk hoor, maar hoe lang houd je dat vol? Doe rustig aan, het beste en meest langdurige resultaat heeft tijd nodig..
 
Je slaapt niet genoeg
Hier sta je misschien niet zo vaak bij stil, maar gebrek aan slaap is één van de grootste dikmakers. Als je te weinig slaapt gaat je lichaam het stresshormoon cortisol aanmaken en dit hormoon maakt het er niet makkelijker op om slank te blijven, laat staan om een paar kilo af te vallen. Daarnaast zorgt een gebrek aan slaap ook voor lamlendigheid, je bent eerder geneigd om iets te eten of drinken met veel suiker, om meer energie te krijgen. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; slaap minimaal acht uur per nacht!
 
Aan welke veel gemaakte fouten maak jij wel eens schuldig?

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You