Beauty

Blondes do better: tips om je haar op te lichten


Vind jij het ook altijd zo leuk dat je haar in de zomer een stuk lichter wordt? Die plukjes in je haar die een stuk blonder worden zorgen voor een mooie zomerse look, die je misschien wel veel langer wil vasthouden dan alleen tijdens de zomer! En je wil misschien ook weleens tijdens het najaar een sunkissed hairlook! Wij hebben daarom tips op een rij gezet om jouw haar op te lichten.

Je haar oplichten doe je zo

Je kunt natuurlijk uren in de zon gaan staan en wachten tot je haar een paar tinten lichter is geworden. Maar de kans dat dit in het najaar lukt is vrij klein. Hier dus wat DIY-tips om je haar op te lichten! Deze tips zijn ideaal voor een sunkissed hairlook én ook nog eens lekker voedend voor je haar.
Haar oplichten tip #1: Nodig: olijfolie, honing, kaneel en een banaan of avocado.
Meng 1 eetlepel olijfolie, 4 eetlepels honing, 4 eetlepels kaneel en een banaan of avocado tot een geheel en laat het even staan, minimaal een uur. In honing en kaneel zit peroxide, wat een oplichtend effect op je haar heeft. Hoe langer je het laat staan, des te beter het mengsel wordt! Daarna breng je het masker op je vochtige haren aan en laat het minimaal een half uurtje intrekken. Draag een badmuts of plastic zak over je hoofd zodat het extra goed intrekt. Als je echt een die-hard bent kun je er zelfs mee slapen, zodat het extra lang in je haar zit! Spoel je haar na het masker goed uit en was het zoals je normaal ook doet.
Je hoeft je natuurlijk niet precies aan de hoeveelheden te houden, het ligt eraan hoe dik en lang je haar is. Dus leef je uit! Dit masker is heel gezond voor je haar, en maak je geen zorgen: het zorgt niet voor drastische veranderingen. Het is goed voor alle haarkleuren én werkt ook voor gekleurd haar.
Haar oplichten tip #2: Nodig: citroen, conditioner en (gedestilleerd) water
Pers twee citroenen en meng het citroenwater met een eetlepel conditioner en een klein beetje water. Afhankelijk van de dikte en hoeveelheid van je haar kun je meer of minder van de ingrediënten gebruiken. Breng aan op je haar en zorg dat het goed verdeeld is. Tip: Gebruik dit masker als de zon schijnt. Ga dan naar buiten voor minstens een half uur, et voilà! Dit geeft net dat beetje extra. Spoel het masker goed uit en was je haar zodat alle resten verwijderd zijn.
Dit masker is meer voor de meiden met licht haar, die het nog lichter willen. Als je zwart haar hebt, kan je haar er juist wat oranje van worden! En pas op met citroen, je haar kan namelijk als wat droog aanvoelen na het masker. Voeg dus veel conditioner toe om je lokken zacht te houden!
Haar oplichten tip #3: Nodig: kamille thee of kamillebladeren, kokend water.
Zet een groot glas kamillethee, met minstens twee theezakjes kamille erin of de hoeveelheid kamillebladeren voor twee koppen thee. Laat de zakjes 5 minuten trekken, en vervolgens de thee een paar uur staan om helemaal af te koelen. Nu kun je het bijvoorbeeld in een sprayflesje of ‘plantenspuit’ doen om het vervolgens op je (vochtige) haar te sprayen. Ga minstens een half uur in de zon zitten en laat de kamille zijn werk doen!
Leuke tip: gebruik eens rooibosthee. Hierdoor krijg je in plaats van een blonde juist een mooie rode gloed.
Haar oplichten tip #4: Nodig: honing, water of appelazijn, conditioner.
Meng vier delen honing met één deel water of appelazijn om de honing wat vloeibaarder en handelbaarder te maken. Breng het mengsel aan op je haar. De honing is erg plakkerig dus sla een handdoek om je schouders om te zorgen dat het niet op je kleding of huid komt. Ook is het misschien slim om er een op de grond te leggen om een plakkerige vloer te voorkomen! Masseer het mengsel in op je haar en zorg dat alles bedekt is. Zet daarna een plastic douchemuts op je hoofd of bedek je haar met wat vellen huishoudfolie. Wanneer je erg lang haar heb kun je je haar in een knot draaien en deze vastzetten met wat speldjes, voordat je de douchemuts over je haar heen doet. Ook hier weer geldt: als je wil kun je ermee slapen.
De volgende dag (of wanneer je klaar bent met het laten intrekken) was je je haar en spoel je de honing er goed uit. De key tot deze manier is het onderhouden van je opgelichte haar. Meng daarvoor 60 ml honing met 150 ml conditioner. Deze verhoudingen kun je ook gebruiken voor een grotere hoeveelheid, dus bijv. het dubbele of driedubbele van beide. Gebruik deze conditioner na iedere wasbeurt, of max. drie keer per week als je het iedere dag wast. Laat het een paar minuutjes intrekken onder de douche en spoel het uit, net als iedere andere conditioner. Zorg er wel voor dat je de honing goed uit je haren was zodat het niet plakkerig aanvoelt.
Het kan even duren voordat je duidelijk effect ziet, maar het komt vanzelf!
Haar oplichten tip #5: Nodig: bier, zon.
Ja, je leest het echt goed: bier! Bier is niet alleen verzorgend voor je haar, maar kan er ook voor zorgen dat je haar een tint lichter wordt. Per ‘behandeling’ heb je ongeveer één blikje of flesje bier nodig. Giet het blikje of flesje leeg over je haar en zorg dat alles nat is. Ga met je hoofd in de zon zitten totdat je haar helemaal is opgedroogd. Herhaal deze behandeling drie keer, met minimaal één dag ertussen.
Haar oplichten tip #6: Nodig: yoghurt, kaneel.
Meng 225 ml yoghurt met vier eetlepels kaneel. Verdeel het mengsel met je vingers door je haar en masseer het goed in. Laat het een half uur tot maximaal twee uur intrekken en spoel het daarna goed uit, of was het op de gebruikelijke manier als je vindt dat het niet prettig aanvoelt. Het kan zijn dat je deze behandeling een paar keer moet herhalen voor een optimaal effect, maar dat ligt ook erg aan hoe donker of licht je haar al van zichzelf is.
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You