Lifestyle

Door déze kleine verandering leef je een duurzamer leven

duurzamer-leven-nederlandse-gewoontes

We willen allemaal graag duurzamer leven, of het nu gaat om vaker winkelen bij vintage winkels, plastic recyclen of minder vlees eten – deze veranderingen dragen bij aan een beter milieu. Maar wist je dat zelfs een kleine verandering in je dagelijkse gewoonten, zoals het gebruik van plantaardige boter, kan bijdragen aan het verminderen van je klimaatimpact?

Duurzaam leven

We weten inmiddels allemaal hoe belangrijk het is om ons steentje bij te dragen om de planeet te redden. Want duurzamer leven, wie wil dat nu niet? Het idee om onze planeet groener en gezonder te maken, spreekt ons allemaal aan. Maar als we eerlijk zijn voelt het soms alsof we verdwalen in een doolhof van informatie over wat we wel en niet moeten doen. Plastic verminderen, afval scheiden, biologisch eten, de lijst lijkt eindeloos. Soms raken we de draad kwijt en weten we simpelweg niet waar we moeten beginnen. Tóch is het belangrijk te weten dat elk kleine stapje in de goede richting telt. Of het nu gaat om het vervangen van plastic rietjes door papieren, minder vlees eten óf onze zuivelboter vervangen door een plantaardig alternatief; al deze kleine veranderingen brengen ons naar een groenere toekomst!

Nederlandse gewoontes

Vjèze Fur, ook wel bekend als Freddy Trathlener van De Jeugd Van Tegenwoordig, heeft onze Nederlandse gewoontes eens grondig onder de loep genomen. Hij richtte zijn blik op typisch Nederlandse rituelen, zoals een kringverjaardag, het versturen van kaartjes vanaf vakantiebestemmingen, en de oude vertrouwde boterham met kaas. Want laten we eerlijk zijn, het smeren van een bammetje in de ochtend is iets wat veel van ons Nederlanders van kinds af aan hebben meegekregen.
Een sneetje brood besmeerd met boter en beleg is perfect om mee te nemen naar school, werk, of voor een lange treinreis – old habits die hard. Maar door dit eenvoudige smeersel te vervangen met een plantaardig alternatief, kunnen we onze impact op het klimaat verminderen!
Vjèze Fur vertelt: “Wij gebruiken al een tijdje Blue Band thuis. Ik vind hun plantaardige alternatieven erg fijn. Blue Band Roombeter kan alles wat boter kan en ik vind het heerlijk romig smaken. In mijn keuken smeren we de boterhammen van de kinderen ermee en bakken we er aardappels in! Hun nieuwste campagne laat je op een andere manier nadenken over zuivel. En dan lijkt het kiezen voor een duurzame variant best heel logisch.”

Plantaardig alternatief

Het is overduidelijk dat duurzamer leven begint bij onszelf. Zelfs een kleine verandering draagt bij aan een groenere planeet. Vervang je gebruikelijke boter eenvoudig door Blue Band Roomboter, een 100% plantaardig alternatief. Met deze kleine stap verminder je de CO2-uitstoot van je broodbeleg met maar liefst 75%! In lijn met deze duurzame gedachte heeft Freddy in samenwerking met Blue Band een speciaal paasrecept ontwikkeld: plantaardige cinnamon rolls. Verrassend lekker en milieuvriendelijk, perfect voor jouw Paasbrunch. Door deze smaakvolle creatie te kiezen, draag je bij aan een duurzaam feest zonder compromissen te sluiten op smaak of plezier! Natuurlijk hebben wij het recept hieronder voor je klaargezet, zodat jij meteen aan de slag kan om jouw heerlijke Paasbrunch voor te bereiden. 

Plantaardige cinnamon rolls

Laten we kijken wat we nodig hebben voor acht van deze heerlijke plantaardige cinnamon rolls van Freddy!

Ingrediënten

Deeg
  • 480 ml Amandelmelk op kamertemperatuur
  • 115 g Gesmolten Blue Band Roombeter (langzaam smelten, niet laten borrelen!)
  • 50 g Biologische suiker
  • 1 zakje Droge gist
  • 690 g Bloem
  • 1 tl Zout
  • Optioneel: Kwart theelepeltje kardemom
Vulling
  • 170 g Blue Band Roombeter
  • 165 Bruine suiker
  • 2 el Gemalen kaneel
Glazuur
  • 160 g Poedersuiker
  • 2 el Amandelmelk
  • Optioneel: Plantaardige roomkaas & Kleurstoffen
Verder heb je nodig: 2 eetlepels Blue Band Roombeter om de pan mee in te vetten.

Zo maak je die plantaardige cinnamon rolls

  1. Neem een ronde bakvorm van 30 cm of iets groter.
  2. Klop in een grote kom de amandelmelk, gesmolten Roombeter en suiker door elkaar. Het mengsel moet net warm zijn, met een temperatuur tussen 37 en 43 °C. Als het warmer is, laat het dan iets afkoelen.
  3. Strooi de gist gelijkmatig over het warme mengsel en laat het 1 minuut staan.
  4. Voeg de bloem (verdeeld) en 1 theelepel zout (en optioneel een kwart theelepeltje kardemom) toe aan het melkmengsel en meng met een houten lepel tot het beslag glad is. Zorg dat je niet te hard kneed, overdrijf het niet.
  5. Bedek de kom met een handdoek of plasticfolie en laat het op een warme plek 1 uur rijzen.
  6. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  7. Als het goed is, is het deeg na 1 uur verdubbeld qua hoogte.
  8. Verwijder de handdoek en voeg nog eens 95 gram bloem en zout toe. Bestrooi je aanrecht met bloem en verspreid het deeg hierop.
  9. Kneed het deeg licht, voeg indien nodig extra bloem toe, totdat het deeg niet meer kleeft en dus niet meer aan het oppervlak blijft plakken.
  10. Rol het deeg uit tot een groot rechthoek, ongeveer 1 centimeter dik van ongeveer 30 bij 40 cm.
  11. Smeer het in met de Roombeter.
  12. Bestrooi het met bruine suiker en kaneel.
  13. Rol het deeg op en knijp de naad dicht. Plaats de naad naar beneden. Snijd de uitsteeksels aan beide uiteinden even netjes af.
  14. Snijd het opgerolde deeg in plannen van 2 à 3 cm.
  15. Plaats de rolletjes in de taartvorm, één in het midden en 6 à 7 rondom de zijkanten. Bedek met een doek en laat dit op een warme plek 30 minuten rijzen, het gaat nu weer groter worden.
  16. Voor het glazuur: klop in een middelgrote kom poedersuiker, amandelmelk en de 50 gram plantaardige creamcheese tot een glad mengsel. Meng met de kleurstof om het extra Paasig te maken.
  17. Verwijder het doek. Bak de kaneelbroodjes in een voorverwarmde oven op 180 °C 25-30 minuten, totdat ze goudbruin zijn.
  18. Verdeel het glazuur erover met een spuitzak. Als het glazuur te dik is, kun je het verdunnen met de plantaardige melk.
  19. Niet allemaal alleen opeten, dat zijn er te veel!
 
Beeld: Blue Band
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You