Lifestyle

Teleurgesteld? Komt goed, zo ga je er het beste mee om

Iedereen is wel eens teleurgesteld geweest. Misschien omdat je dat ene tentamen niet gehaald hebt, of omdat je crush opeens een nieuwe vriendin heeft. We’ve all been there at some point. Toch is teleurstelling geen makkelijke emotie en is het moeilijk om hier goed mee om te gaan. Maar geen paniek! Wij hebben namelijk 7 manieren gevonden waarmee jij de teleurstelling beter aan kan. Dus komt goed girl!  

Zo ga je het beste met teleurstellingen om

Teleurstelling is een emotie waar de meeste mensen moeite mee hebben. We begrijpen het vaak niet, maar we weten ook niet hoe we ermee om moeten gaan. Een grote teleurstelling kan je leven veranderen en dat is niet alleen irritant, maar soms ook ontzettend pijnlijk. Teleurstellingen komen in allerlei vormen en met verschillende intensiteiten. Maar wat de teleurstelling ook is: leren hiermee te dealen is het beste wat je op dat moment kan doen voor jezelf en het leven. Wij gaan je vertellen hoe je dat het best voor elkaar kan krijgen. Dus droog die tranen en lees snel verder! 

7 manieren om beter met teleurstellingen om te gaan

1. Accepteren 

Auw! Teleurstellingen doen soms pijn. Laat het toe en stop het niet weg. Doe niet alsof het je niks doet en probeer het niet weg te lachen. Geef je over aan dat verdriet, want dat is op de lange termijn veel beter. Jouw pijn wil namelijk erkenning, zodat het zich beetje bij beetje kan aanpassen aan de realiteit. Let it be!  

2. Be honest

Doe een stap naar achteren en observeer de situatie. Wees je er bewust van of je de realiteit niet verwart met verwachtingen en wensen. Is de situatie echt zo erg? Onthoud: je bent je gedachtes niet en niet alles wat je denkt is de waarheid. Het is jouw perspectief wat je verdrietig maakt. Wanneer het eerste gevoel van teleurstelling voorbij is kan je beter en objectiever naar de situatie kijken en er achterkomen of de teleurstelling een uiting is van negatieve gedachten of dat het echt de waarheid is. 

3. Stap uit de negativiteit

Een gevaarlijke valkuil van teleurstellingen is dat je kan blijven hangen in je negatieve gedachten. Niet doen! Het laatste wat je wilt is dat jouw negatieve gevoelens steeds sterker worden en dat kan resulteren in depressies en demotivatie. Zet de knop om en verander negatieve emoties in positieve. Kies in plaats van moedeloosheid voor gevoelens van leergierigheid. Waarom voel ik me zo? En wat kan ik ervan leren?

4. Schrijf het van je af

Gevoelens van je afschrijven kan je helpen om rust te vinden. Door te schrijven kan je gedachten uit je hoofd krijgen en het helpt ook met het vinden van een oplossing. Koop een mooi dagboek of begin een online journal. Een dagboek heeft geen oordeel en het helpt je om dingen in te zien en om ervan te leren. In sommige gevallen vermindert het zelfs de pijn. Schrijven zal je mentaal sterker maken.  

5. Positive mind = positive life

Zoals we eerder al schreven is het blijven hangen in negativiteit als je teleurgesteld bent, erg verleidelijk. Tijdens het tijdperk van jagers en boeren zaten onze hersenen vaak in de overlevingsmodus en daardoor focussen ze zich sneller op potentiele gevaren en negatieve situaties. Tegenwoordig dient het ons niet meer  maar de drang naar negatieve gedachten is sterk. Gelukkig kunnen we onze hersenen resetten door onze dankbaarheid te trainen, jezelf te leren kennen, dingen los te laten of overwinningen te vieren. Probeer te genieten van de kleine dingen en je zult merken dat positief denken veel makkelijker gaat!

6. Pas je verwachtingen aan

Een perfect leven bestaat niet en je kan niet alles hebben. Er zijn zoveel factoren die invloed op je leven hebben. Denk aan ziektes, relaties die uitgaan of mensen die afspraken niet nakomen. Stel jezelf de vraag of het over een maand of een jaar nog zo belangrijk zal zijn. De drang naar perfectie kan je gestresst maken en soms zelfs demotiveren. Dit betekent niet dat we niet mogen streven naar het hoogst haalbare, maar wees wel flexibel in je denken en vind jouw juiste balans.   

7. Leer van je teleurstelling

Hoe kan je leren van je teleurstellingen? Door de goede vragen te stellen:
  • Wat is mijn grootste les van deze situatie?
  • Wat kan ik anders doen om deze teleurstelling in de toekomst te voorkomen?
  • Welk advies zou ik mijzelf de volgende keer geven?
Bron: strongbodyBeeld: Instagram

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You