Lifestyle

Cringe: dit zijn 6 Facebook-statussen die écht niet meer kunnen

Facebook, het is handig om op de hoogte te blijven van anderen en verjaardagen te onthouden. Maar oh my, wat komt er een meuk aan updates voorbij. De volgende soorten Facebook-statussen moeten bijvoorbeeld echt verboden worden.

1. De ‘Ik ben zo zie-hie-hiek’-status

Kijk. Dat we af en toe minder weerstand hebben en een bacil of wat vangen, is logisch. Maar dat betekent niet dat iedere snottebel op Facebook moet. Helaas denken veel mensen daar anders over. Zij grijpen iedere tinteling, ieder kuchje en ieder trillend ooglid aan om te verkondigen hoe erg ze eraan toe zijn. “Vandaag weer doodziek, joh. Nu trilt m’n ooglid weer nét nadat ik mijn neus gesnoten heb. Houdt het nou nooit op?” Wanneer je na tachtig van dit soort updates in één week voorzichtig in een reactie oppert of het niet tijd is om naar de dokter te gaan, krijg je een vinnig: “Ik ben gewoon niet lekker, dat mag toch wel?!” terug. Godzijdank is het Aandachtsvirus niet via je scherm overdraagbaar.

 2. De ‘Ik ben zó verdrietig, maar ik zeg niet wat er is!’-status

Facebook is voor delen. Nu is niet alles van de daken te schreeuwen, maar áls je het dan doet, doe het dan ook goed. Dus als je hart gebroken is of je met je hoofd tussen de tramdeuren bent gekomen of… nou ja, als er iets is, noem het dan gewoon bij de naam. Met cryptische statussen als “The end of an era” en “What goes around comes around” en “Vandaag ging een stukje in mij dood” kunnen we niets. Dus vragen we onder de status altijd even wat er aan de hand is. En niets, maar dan ook niets is irritanter als zij er dan een “Dat ga ik niet zeggen, want dat is privé” onder tikt. For crying out loud, knal het dan lekker in je Moleskine!

3. De ‘TMI!’-status

Sommigen zien Facebook als een soort… dagboek. Ze delen er álles mee. Foto’s van hun verjaardag en vakantie-updates, maar ook intieme plaatjes. En dan hebben we het niet over dé zoen na het jawoord of het moment waarop mama haar pasgeboren grote liefde in haar armen houdt. Nee, we praten hier over updates à la: “Vannacht weer iets te wild gedaan, kan nog steeds niet lopen” en: “Heerlijk dat ik na wekenlange verstopping weer kan poepen. Ga zo ook weer even lekker.” We kunnen een hoop hebben, echt, maar we hoeven niet te weten wanneer je je gassen loslaat of van geilheid door je nest zakt. We geloven zo ook wel dat je functioneert. Doei!

4. De ‘Love my life!’-status

Nederlanders staan erom bekend enorm te kunnen zeuren. Nu hebben we daar een hekel aan, maar een blij ei tussen je vriendenlijst is ook niet alles. Hoe je dat ei herkent? Al-les wat diegene meemaakt, is gaaf. Van een toiletbezoek (“Lekker parfummetje van Rituals op het toilet gezet; looove my life!”) tot aan de gang naar de supermarkt (“Supermooie boom op weg naar de supermarkt tegengekomen; looove my life!”). Dingen die ook daadwerkelijk gaaf zijn, zoals op vakantie gaan of een stedentripje maken, zijn bij het blije ei nog tien keer gaver: “Lekker businessclass gevlogen; looove my life!” Fuck de kruk. Zit je dan met je handdoekje op het krakkemikkige strandbed van een Grieks één sterrenhotel.

5. De ‘Like & share!’-status

Hij staat op vijf, maar als je ‘m liever op één zet, kunnen we dat goed begrijpen. Want állemachtig, wat is de ‘Like & share!’-status een stuk verdriet. Je hele tijdlijn wordt onder gekliederd door berichten van Toos, en waarom? Omdat ze een Creuset-pannenset wil winnen, gierig is geworden voor een Xenos-cupcakeset of zo nodig een weekendje naar het Zwarte Woud moet. En het állerergste? Het werkt. Ook Toos’ vrienden klikken op het duimpje en zo verspreidt de Etos-jasmijndouchegel zich als een malle door den Nederlanden. Weet je wat? Je kóópt die gel gewoon wel.

6. De ‘No shit, Sherlock!’-status

Er zijn altijd mensen in Facebook-land die niet enorm veel te vertellen hebben. Daarom schrijven ze maar op dat ze een boterham met appelstroop eten, hun Noorse boskat net hebben geborsteld of geknoeid hebben met de zelfbruiner. Denk je dat het niet erger kan? Heus wel. Moet je maar eens kijken met wat voor nuttige info mensen komen als het buiten sneeuwt. Bij twee vlokken wordt je tijdlijn overladen met berichten dat het… ja, sneeuwt! Superlief dat iedereen het even zegt, want je hebt zelf geen ramen!
Beeld: pinterest
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You