Films & Series

6 films over racisme die gezien moet hebben

Naast actie voeren, is het ook belangrijk om jezelf zoveel mogelijk bij te leren over racisme en wit privilege. Om jou een handje te helpen, hebben wij een opsomming gemaakt met zes films die sowieso niet mogen ontbreken in jouw watchlist. Hierdoor maken je jezelf meer bewust en leer je racisme te begrijpen, herkennen en erkennen.
1. 13th
Veel Afro-Amerikanen worden regelmatig en vaak onterecht in gevangenissen geplaatst. Daar moeten ze keihard werken. Hierdoor lijkt het dertiende amendement alsnog te blijven bestaan (vandaar de titel 13th). Mensen uit de politiek en activisten geven hun mening over deze zaak.
Watch on YouTube
2. The Hate U Give
Het verhaal gaat over Starr, die getuige is dat haar vriend door de politie wordt doodgeschoten nadat hij zijn haarborstel probeerde te pakken. Terwijl vrienden en familie uit Starr’s buurt de straat opgaan om te protesteren, hebben haar blanke vrienden van de prive-school waar ze op zit en vriendje moeite om het te begrijpen.
Watch on YouTube
3. 12 Years A Slave
Deze film is gebaseerd op het boek van Solomon Northup. Hij leefde in de 19e eeuw, voor de Amerikaanse burgeroorlog, als vrije zwarte man met zijn gezin in New York. Dan wordt Solomon ontvoerd en verkocht als slaaf in het zuiden. Hij vecht om niet alleen te overleven, maar ook zijn waardigheid te behouden. Als slaaf wordt hij geconfronteerd met de verschrikkelijke wreedheid en van een slaveneigenaar en onverwachte liefdadigheid. Na twaalf jaar ontmoet hij een Canadees die zijn leven voorgoed verandert.
Watch on YouTube
4. Selma
In 1965 organiseert Martin Luther King Jr. een protestmars voor gelijke stemrechten. De mars ondervindt ook een gewelddadige tegenstem van het conservatieve deel van Amerika, maar leidt er uiteindelijk wel toe dat een belangrijke wet wordt getekend door president Johnson.
Watch on YouTube
5. Mudbound
In Zuiden van de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog keren twee mannen terug en gaan werken op een boerderij op het platteland van Mississippi. Ze moeten het opnemen tegen sociale ongelijkheid in een afschuwelijke cultuur. Je ziet hoe het aanwezig racisme steeds lastiger wordt om mee te kunnen dealen en om zich aan te passen aan het leven na de oorlog.
Watch on YouTube
6. Just Mercy
In deze film volg je de jonge advocaat Bryan Stevenson en zijn belangrijke strijd voor gerechtigheid. Na zijn studie aan Harvard gaat hij naar Alabama om gevangenen te verdedigen die ten onrechte zijn veroordeeld. Hij krijgt daarbij steun van de advocaat Eva Ansle. Ook behandeld hij de zaak van Walter McMillian, die in 1987 ter dood is veroordeeld voor de moord op een 18-jarig meisje, ondanks een overvloed aan tegenstrijdig bewijs en het feit dat de enige getuigenis tegen hem is van een crimineel die waarschijnlijk liegt.
Watch on YouTube
Ook goed om te weten: dit is hoe je in actie kunt komen voor Black Lives Matter.
Bron: moviemeter.nl, pathe.nl, bustle.com | Beeld: Getty Images

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You