Fashion

Met deze 8 stappen wordt het opruimen van je kledingkast wel heel makkelijk

Ben je die leuke broek al wekenlang kwijt of kom je er na het shoppen achter dat je al drie vergelijkbare truitjes in je kast hebt hangen? Dan is het tijd om jouw kast eens even flink onder handen te nemen, van een kledingkast vol chaos wordt namelijk niemand blij. It’s time for change. Hoe? Lees snel verder.
Een kledingkast moet wel eens opgeruimd worden, toch is dit een klusje dat we vaak uitstellen en waar helemaal geen zin in hebben. Weet jij ook niet waar je moet beginnen en krijg je spontane stress van het idee? In acht stappen helpt Girlscene je door het opruimproces heen. 

1. Trek alles uit de kast

Maak ruimte vrij in je kamer en gooi al je kleding op een hoop. Shirtjes, broeken, jurkjes, het maakt allemaal niet uit. Als de hele inhoud van jouw kast op de grond ligt, wordt het tijd de kleding in categorieën te verdelen. Maak onderscheidt tussen wat je vaak draagt, wat je minder vaak draagt, wat je nooit draagt en wat je zou vaker willen dragen. Let hierbij ook op het seizoen: een jurkje in de winter is misschien niet zo’n goed idee. Die gaat op de stapel ‘Minder vaak aan’, zo verdwijnt het jurkje tijdens de winter naar achter, maar kan je hem tegen de zomer weer tevoorschijn halen.

2. Sorteer je kledingstukken op soort

Bij stap één heb je jouw kleding gecategoriseerd, nu ga je het sorteren. Bloezen bij de bloezen, rokken bij rokken, truien bij truien enzovoort. Easy. Wil je er nog een schepje bovenop doen? Sorteer dan ook nog op kleur en lengte. 

3. Combineer je suf

Deze stap is speciaal voor de items die je niet zo vaak draagt, maar wel vaker wil dragen. Ga opzoek naar toffe combinaties! Doe online inspiratie op, lees wat tijdschriften of spit de Insta’s van influencers door. Probeer van alles uit, zo kom je vanzelf tot een gave outfit. Met deze outfit in je achterhoofd, wordt het dragen van het item stukken makkelijker. 

4. Maak een virtuele kledingkast

Bij stap vier heb je de items die je niet zo vaak draagt omgetoverd tot gave outfits. Wat heel handig is, is het opslaan van deze outfits. Zo kan je een foto maken of een virtuele kledingkast aanmaken met behulp van een app. De apps 123DressMe of Cluise zijn opties, voor meer apps kan je online zoeken. Met deze apps, heb jij jouw kledingkast altijd virtueel bij je en kan je, zonder het daadwerkelijk te passen, de leukste combinaties maken en opslaan. Zo heb jij nooit meer kledingstress op de vroege morgen. 

5. Recycle kleding die je nooit meer draagt 

Al doet het soms pijn aan je hart, kleding die je niet meer draagt moet weg uit je kast. Girlscene heeft hier een trucje voor: vraag je tijdens het opruimen af of het stuk je vrolijk maakt. Zo niet, dan moet het weg volgens opruimgoeroe Marie Kondo. Dit zijn dus stukken die je nooit meer draagt, waar je je niet fijn in voelt of wat kapot is. Nog een tip bij het uitzoeken van je kast: heb je kleding al langer dan een jaar niet gedragen? Doe het weg. Kapotte kledingstukken mogen natuurlijk gelijk bij het grofvuil, maar goede items kan je recyclen. Verkoop het online, breng het naar de kringloop of stop het in een zak voor het goede doel. Say hello tegen heel veel kastruimte

6. Stapel opvouwbare kledingstukken op

Alle kledingstukken die niet hoeven te hangen, moet je opstapelen. Dit zijn dus kledingstukken die goed opvouwbaar zijn, denk aan: broeken, T-shirts en truien. Deze items blijven daarnaast ook langer mooi als je ze opvouwt. Nog een voordeel: het opstapelen van kleding bespaart veel ruimte in jouw kast. Meer ruimte dus voor nieuwe stukken, jippie.

7. Berg je kleding efficiënt op

Nu is het tijd jouw stapels weer terug in de kast te leggen. Ga hiervoor shoppen bij IKEA en sla manden, ladeverdelers en multihangers in. Deze items maken jouw kast namelijk een stuk overzichtelijker en helpen je jouw gesorteerde stapels efficiënt op te slaan. Liever een DIY-oplossing? Bewaar schoenendozen en stop hier je sokken, ondergoed of bikini’s in. 

8. Maak aantekeningen

Je kast is overzichtelijk ingericht, de kleding is netjes gecategoriseerd en jouw oude items zijn weg. Hoog tijd dus om een lijstje te maken met items waarvan je er meer dan genoeg hebt en die je juist nodig hebt. Stop het papiertje in je portemonnee, dan heb je het altijd bij je. Handig: nu weet je tijdens het shoppen precies wat je wel en niet nodig hebt. 
Alle stappen doorlopen? Dan kan je enorm trots zijn op jezelf, de chaos in jouw kast is verleden tijd. Nu is het belangrijk dat je het goed bijhoudt: reserveer elk weekend tien minuutjes om jouw kast weer netjes te maken. Succes!
Bron: elle.com, margriet.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You