Lifestyle

9 makkelijke en minimale self-care tips die je tijdens je drukke dag kunt toepassen

Wanneer je het zo druk hebt dat je door de bomen het bos niet meer ziet, dan wil je jezelf nog wel eens vergeten. Denk aan achter je bureau lunchen omdat je geen tijd hebt, plas ophouden want daar is ook geen tijd voor en even een luchtje scheppen is écht geen tijd. Terwijk self-care juist hetgeen is wat de drukte zoveel draagbaarder maakt. Self-care betekent geen uren in bad, een yoga-sessie of met je benen in een kleermakerszit aan je bureau, self-care zit in hele kleine en gemakkelijke dingen. Met deze negen easy toepasbare self-care tips kom jij ontspannen je drukke dag door.
♥ 1. Geef je brein een social media break
Of dit tijdens je werk is, tijdens de lunch of juist tijdens je openbaar vervoer momentje onderweg naar huis, dat maakt niet uit. Geef jezelf een uur lang alle rust door alle social media prikkels uit te schakelen.
♥ 2. Adem
Neem een korte pauze van alles wat je doet en haal drie keer diep en langzaam adem. Doe dit op een aantal willekeurige momenten op de dag. Wanneer je dit dagelijks doet, vermindert het stress. Probeer anders deze gemakkelijke ontspanningsoefeningen
♥ 3. Houd pepermunt of lavendel in je handtas
Op momenten dat je je niet zo goed of gestrest voelt schijnen deze geuren enorm te helpen. De kruiden hebben een verzachtende werking en dit werkt kalmerend.
♥ 4. Rek en strek
Ga tweemaal per dag voor een goede rek en strek sessie. Doe dit vooral op dagen wanneer je lang stilzit. Dit werkt perfect voor de kantoormedewerkers of de studiebollen. 
♥ 5. Geef peptalks
En dan niet aan anderen, maar aan jezelf. Wanneer je in de ochtend voor de spiegel staat geef je jezelf gewoon een compliment, zoals ”Je gaat het rocken vandaag”, ”Je bent een powervrouw” of ”Je outfit is on fleek, laat iedereen maar kijken!”. Wedden dat je meer zin krijgt in de dag.
♥ 6. Maak date-plannen
Nee-nee, niet met je crush, maar lekker met jezelf. Als je iedere dag een fijn momentje inplant, heb je iets om naar uit te kijken. Dat ene goede boek, die spannende serie of die gezichtsmaskers die al weken op je liggen te wachten. Hier krijg je direct de hele dag motivatie van.
♥ 7. Geef complimenten
Oké, nu wel echt aan anderen. Probeer eens onbekende mensen te complimenteren en op te vrolijken, dit geeft je vast een supergoed gevoel.
♥ 8. Lach
Jezelf commanderen om te lachen is natuurlijk best lastig. Neem daarom gewoon iedere dag een momentje voor jezelf om een grappige YouTube-video te bekijken. Zoek schattige kittens, foute blunders of je favoriete hilarische influencer op.
♥ 9. Ga voor ontspannende achtergrondgeluiden
Misschien ga jij altijd los op Martin Garrix of is Justin Bieber jouw guilty pleasure, toch moet je deze muziek aan de kant schuiven, ondanks dat je daar wellicht het meest van geniet. Ga voor witte ruis of natuurgeluiden op de achtergrond. Dit werkt mega ontspannend. 
Zo zie je maar dat self-care en je momentjes van rust vinden helemaal niet ingewikkeld is. Deze fijne tips pas je de hele dag door toe, wanneer jij er aan toe bent. Wist je dat met puppy’s knuffelen ook heel rustgevend werkt en goed is voor je mental health? Een goede reden om een viervoeter aan te schaffen 😉
Bron: ​thoughtcatalog, womenshealthmag.com | Beeld: iStock

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You