Food

Dit is de reden waarom je quinoa moet eten zo maak je het (dus niet)

Quinoa is super hip! De recepten vliegen je om de oren. Je vindt het in je salade, veggie bowls en zelfs in je hamburger. Daarnaast is het ook nog eens hartstikke gezond. Hou jij hier ondertussen ook erg van, maar moet je met schaamrood op de kaken bekennen dat je niet weet hoe je dit maakt? No worries. In dit artikel lees je alles over quinoa (kien-wa) aan bod inclusief een paar recepten.
Wat is quinoa?
Het wordt ook wel graan genoemd omdat het op dezelfde manier wordt gebruikt en het dezelfde voedingswaarden heeft, maar dat is het niet. Het is een zaadje met een nootachtige smaak, afkomstig uit het Andes-gebied. Wist je dat er meer dan 3000 soorten quinoa bestaan? Wow. De meest voorkomende  zijn de gele, bruine, rode en zwarte soort. Wij gebruiken meestal de gele omdat deze makkelijk verkrijgbaar is. Een paar jaar geleden was quinoa nog vrij onbekend, maar tegenwoordig koop je het bijna op elke hoek van de straat. Dit komt vooral omdat het glutenvrij is en dus een goede vervanger voor graan.
Healthy
Quinoa is super voedzaam en bevat heel veel eiwitten, vitamines en mineralen. Een kleine portie van dit powerfood volstaat al als hele maaltijd! Het wordt veel gebruikt door mensen die willen afvallen of die gezonder willen eten. Moet je er geen vette kaas en dressing doorheen gooien hè ;-). Nog een paar gezondheidsvoordelen van quinoa:
♥ Het kan je bloedsuikerspiegel verbeteren
♥ Het is ontstekingsremmend
♥ Het is goed voor je spijsvertering
♥ Het bevat veel antioxidanten wat goed is voor je afweersysteem
Genoeg redenen om eens een heerlijke maaltijd met quinoa te maken toch? Gelijk de eerste tip: zaden die niet zijn voorgekookt moet je eerst goed wassen. Er zit namelijk een bitter laagje om het zaadje heen en dat is niet heel tasty. Voor de bereiding gaan we uit van gele quinoa. Voor andere soorten zijn er namelijk ook verschillende manieren om het klaar te maken. 
Hoe bereid je het?
– Net als rijst heeft quinoa een verhouding van 1-2. Dus voor één kopje quinoa heb je twee kopjes water nodig. Niet meer, dan wordt het papperig en dat willen we natuurlijk niet. 
– Kook eerst het water en voeg dan de quinoa toe.
– Dek de pan af en zet het vuur wat lager. Laat het voor een kwartier zachtjes koken tot de quinoa gaar is. 
– Laat het goed uitlekken in een fijne zeef (anders glippen ze erdoorheen) en laat nog even rusten in de pan. 
– De laatste stap is wel echt voor de pro’s. Als je eens wat anders wilt proberen tenminste. Rooster de quinoa na het koken kort in de oven om het lekker knapperig te maken. Yum! Super lekker door je yoghurtje in de ochtend. 
Nu je weet hoe je het bereidt mag een lekker receptje niet ontbreken. Je hebt echt super veel mogelijkheden en variaties met quinoa. De classic quinoasalade is nog steeds heerlijk, maar wat dacht je van cakejes of kipnuggets met quinoakorst? 
Klassieke quinoasalade (35 minuten – voor 2 personen)
  • 180 gram quinoa
  • 1 bouillonblokje
  • 1 komkommer
  • 200 gram cherrytomaatjes
  • 1 avocado
  • 4 el olijven
  • 1 lente ui
  • 1 rode ui
  • 150 gram feta blokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • plukje koriander
  • zout en peper
  • 1 tl citroensap
  • 1 el olijfolie
Was de quinoa en kook het met het bouillonblokje. You know how.  Snij alle ingrediënten en meng door de quinoa. Besprenkel daarna met citroensap en olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!
Vegan Cacao Amandel Quinoa Brownies
  • 200 gram quinoa (gekookt)
  • 350 ml amandelmelk
  • 200 gram dadels
  • 100 gram hennepzaad
  • 75 gram appelstroop
  • 40 gram cacaopoeder
  • zout
  • 60 gram amandelmeel
  • 60 gram amandelmeel (voor de topping)
     
View post on Instagram
 
Bereid de quinoa voor en mix met de melk, dadels, hennepzaad, appelstroop, cacaopoeder en zout en mix dit in een blender tot een glad geheel. Giet het mengsel over in een kom en voeg de quinoa toe samen met het amadelmeel. Roer het om. Giet het vervolgens in een bakvorm en strooi de rest van het amandelmeel eroverheen. Bak het op 350 graden voor ongeveer een uur. Laat het baksel een uur afkoelen voordat je het aansnijdt. Enjoy!
Voor nog meer recepten met quinoa lees je dit artikel.
Bron: Brit.co, Culy.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You