Lifestyle

Met deze 7 lifehacks ga jij goed het nieuwe schooljaar in

De zomervakantie is al bijna weer voorbij en dat betekent dat we binnenkort alweer in de schoolbanken zitten. Het leuke aan naar school gaan is dat je al je klasgenoten weer vaker ziet. Maar wat minder leuk is, is dat het echte leven weer begint. Geen feestjes meer tot middenin de nacht… Nee, in plaats daarvan mag je weer gaan plannen en de boel weer op de rit zien te krijgen. Wij begrijpen dat die gedachte een hoop stress kan opleveren, dus daarom hebben wij de beste lifehacks voor school voor je verzameld.
1. Je lesrooster onthouden
Een nieuw jaar betekent een nieuw lesrooster. Misschien houd je je rooster voor een tijdje, maar het kan ook zo zijn dat je lesrooster continue verandert. Het is logisch dat je daarom niet altijd precies weet waar je wanneer les hebt. Maar in plaats van je rooster direct uit je hoofd te leren, kun je het ook anders oplossen. Maak screenshots van je lesrooster en stel elke dag het lesrooster van die dag in als achtergrond op je telefoon. Als je even niet meer weet bij welk lokaal je moet zijn, dan hoef je alleen maar even op je telefoon te kijken. Handig!
2. Snoepjes helpen je met leren
Wanneer de toetsweek eraan komt zit je flink met je hoofd in de boeken. Leren is misschien wel het laatste waar je zin in hebt, maar het moet toch echt gebeuren. Daarom is het helemaal niet erg om het jezelf wat makkelijker te maken. Leg een snoepje bij ieder nieuw hoofdstuk in je boek. Wanneer je het hoofdstuk kent, dan mag je het snoepje opeten. Er is helemaal niks mis met jezelf af en toe belonen ;-).

3. Informatie bij elkaar houden
Bij bijna elk vak moet je notities maken, dus je hebt ook voor al die vakken een schriftje nodig. Maar je kunt het ook anders doen. Koop een notitieblok met verschillende tabbladen en schrijf op ieder tabblad voor welk vak hij bedoeld is. Zo heb je al je notities altijd bij de hand en hoef je niet steeds op zoek naar de verschillende schriftjes. Daarbij komt kijken dat een stevig kladblok ook niet zo snel scheurt. Win-win!
4. Gebruik kaartjes om te stampen
Het in je hoofd stampen van informatie is niet voor iedereen even makkelijk. Heb jij moeite met leren? Maak het dan wat makkelijker voor jezelf. Dit kun je doen met behulp van kaartjes. Pak een A4’tje en vouw ‘m zo vaak dubbel dat je zestien verschillende vlakken hebt. Knip deze vlakken vervolgens uit. Voorbeeld: je hebt binnenkort een Engels proefwerk en je moet woordjes in je hoofd stampen. Schrijf het Engelse woord op één kant van het blaadje en schrijf de vertaling op de andere kant. Je kunt jezelf nu overhoren en gelijk het antwoord bekijken op de achterkant.
5. Houd een to-do lijstje bij
Docenten geven vaak zoveel huiswerk op, dat je door de bomen het bos niet meer ziet, maar het is gelukkig niet onmogelijk om al je huiswerk af te krijgen én je kunt je echt voorbereiden op toetsen. Het heeft alleen wat planning nodig. Koop daarom een weekplanner, waarop je al het huiswerk van de week in een handig overzicht kunt zetten. Schrijf gelijk op wat je wanneer gaat maken en probeer je daar ook echt aan te houden. Houd een to-do lijstje bij en streep af wat je al hebt gemaakt.
6. Maak mindmaps
Wanneer je bezig gaat met het schrijven van een zakelijke tekst of een andere schrijfopdracht is het handig om gebruik te maken van mindmaps. Een mindmap zorgt ervoor dat je de hoofdzaak van de tekst goed kunt onderscheiden van de bijzaken, waardoor je niet afdwaalt. Als je bijvoorbeeld een blog moet maken, dan is het belangrijk dat je één hoofdonderwerp uitkiest. Daarnaast verzin je allemaal bijzaken die met het hoofdonderwerp te maken hebben. Het enige wat je hoeft te doen is het onderwerp opschrijven en daar omheen weer onderwerpen plaatsen die erbij horen. Mindmaps helpen je om een stuk creatiever na te denken en dat zorgt voor een beter resultaat.
7. Kauwgum kauwen of parfum opdoen
Doe tijdens het leren parfum op of kauw gedurende het leren op wat kauwgum. Dit klinkt raar, maar het blijkt dat dit helpt bij het onthouden van de stof. Het is de bedoeling dat je tijdens het maken van de toets weer hetzelfde parfum opdoet of dezelfde smaak kauwgum in doet. Tijdens je toets herinner je je opeens een stuk meer! Echt waar.
Bedankt voor de tip, Claire K!
Bron: diyncrafts.com, clevver.com | Beeld: iStock

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You