Een type gaat verder dan alleen ‘bruin haar en groene ogen’. Wetenschappers zeggen dat het type op wie jij valt, is aangeboren. Dr. Lucy Brown legt uit dat het te maken heeft met chemicaliën in de hersenen. Volgens de Myers-Briggs-theorie zijn we allemaal een type en moet het een match vormen. Zo heb je onder andere de ontdekker, directeur en consulent. Twee ontdekkers zijn bijvoorbeeld een goede match omdat ze dezelfde instelling hebben – ze zijn avontuurlijk en willen veel van de wereld zien – maar twee directeurs zullen nooit werken in een relatie. Die zijn namelijk veel te koppig! Een directeur en consulent zijn wel een goede match, omdat die elkaar aanvullen op de juiste vlakken. Onbewust kies jij een type uit die bij jouw eigen type past.
Andere onderzoekers geloven dat je jouw type uitkiest op basis van jouw emotionele behoeften. Wat zijn jullie verwachtingen? Als hij verwacht dat jullie in de toekomst een huisje, boompje, beestje leven leiden, terwijl jij juist carrière wil maken of de wereld over wilt reizen dan is er geen match. Jouw type is dus iemand die hetzelfde in het leven staat en jou kan geven waar je behoefte aan hebt.
Volgens psycholoog Lisa Brateman kies je jouw partner onder andere uit op basis van jouw verleden. Als je een moeizame relatie hebt (gehad) met één van jouw ouders, broer of zus dan kun je dit onbewust proberen te fixen in jouw liefdesrelatie. Je kiest iemand uit die heel erg op één van je ouders lijkt zodat je het dit keer onbewust anders kan doen. Of je kiest juist iemand die helemaal niet lijkt op één van je ouders.
Ook heeft jouw type te maken met belangrijke persoonlijke ervaringen. “De gelaatstrekken van goede vrienden en mensen waar je een positieve relatie mee had, zal je op termijn aantrekkelijk gaan vinden. Daarnaast is ook frequentie belangrijk: hoe vaker je een gezicht ziet, hoe mooier je het zal vinden,” zegt Jeremy Wilmer, professor in de psychologie.