Travel

13 Europese steden die je in de winter moet bezoeken

De winter is voor sommigen een reden om zoveel mogelijk binnen te blijven, te genieten van chocolademelk en hopen dat het zo snel mogelijk voorbij gaat. Anderen zijn juist helemaal gek op het winterseizoen en kunnen niet wachten om weer op de latten te staan of dik ingepakt nieuwe dingen te ontdekken. Voor iedereen die nieuw avontuur zoekt deze winter: dit zijn plaatsen die je deze winter absoluut moet bezoeken.
1.       Dublin, Ierland
De mensen in Ierland zijn een van de vriendelijkste mensen in heel Europa. In de omgeving van Dublin kun je gaan wandelen in de bergen en van het uitzicht genieten. Het uitgaansleven is er fantastisch en als je wilt opwarmen overdag, kun je naast de kroegjes ook een kaboutermuseum bezoeken.
2.       Wenen, Oostenrijk
In de winter worden door de hele stad verspreid schaatsbanen gemaakt, zoals in het stadhuis. Als je altijd al nieuwsgierig bent geweest naar bijvoorbeeld opera of een echt bal, moet je de stad zeker bezoeken. 
3.       Praag, Tsjechië
Praag is een romantische stad in de winter. Je kunt er bijvoorbeeld het grootste kasteelcomplex ter wereld bezoeken, het Praagse kasteel. De grootste kerstmarkt van het land bevindt zich op het Staroměstské náměstí-plein. Ook de Charles brug is veel mooier in de winter en je kunt lekker eten of iets drinken bij Lokál of Cafe Savoy.
4.       Bergen, Noorwegen
Bergen is één van de populairste steden van Noorwegen, maar heeft evengoed zijn idyllische uiterlijk behouden. Het dorpje ligt aan een baai en wordt omgeven door zeven bergen waar je goed kunt skiën. Daarnaast vind je er verschillende musea en een groot aquarium.
5.       Frankfurt, Duitsland
Frankfurt is echt een plaatje rond deze tijd van het jaar. Je kunt de stad ontdekken door middel van een historische tram genaamd Ebbelwoi-express. Je vindt er trouwens de oudste kerstmarkt van Duitsland. Ook vind je er een groot winkelcentrum en worden er een aantal culturele evenementen georganiseerd.
6.       Berlijn, Duitsland
De stad die je sowieso een keer moet bezoeken, maar zeker ook in de winter, is Berlijn. Het is prachtig in winterse sferen en de cafés, restaurantjes en musea komen helemaal tot leven. Overal zijn er kerstmarkten, van klein en charmant tot groot en overdadig. Het is waarschijnlijk heel koud, maar je kunt lekker opwarmen met chocolademelk of glühwein.
7.       Barcelona, Spanje
Barcelona is een stad waar je waarschijnlijk liever in de zomer heen gaat. Toch is het een aanrader om in de winter te gaan, in de eerste instantie omdat het een stuk minder druk is. Cultureel gezien staat er veel op de agenda en veel musea exposeren de beste tentoonstellingen van het jaar. Je zit er goed als je niet echt van kou houdt, want de temperatuur is mild vergeleken met de rest van Europa.
8.       Rovaniemi, Finland
Dit stadje mocht niet missen in dit rijtje, want het is de officiële woonplaats van de kerstman! Er is daadwerkelijk een huis voor kinderen om de kerstman te bezoeken. Het stadje ligt vrijwel op de poolcirkel. Net buiten de stad vind je ook Santapark. Ook vind je er (natuurlijk) sneeuw en rendieren. Meer winters dan dat wordt het eigenlijk niet.
9.       Abisko, Zweden
Als je van serieuze winters en echt heel veel sneeuw houdt, moet je dit stadje bezoeken. Verder naar het noorden kun je eigenlijk niet komen met de trein. De zon komt in december en januari een paar weken niet op, dus daar moet je wel tegen kunnen. Dit maakt het wel de beste plek om het prachtige noorderlicht te spotten. Je kunt er ook goed skiën of een huskytocht maken.
10.   Boedapest, Hongarije
Je ziet genoeg stelletjes hand in hand over het ijs gaan op de megagrote schaatsbaan in het centrale park van de stad. Het leukste aan Boedapest is dat je achteraf lekker in één van de beroemdste warmtebaden kunt duiken om op te warmen. Tussendoor kun je onder andere naar het Hongaarse Nationaal Museum.  
11.   Jasnà, Slowakije
In Slowakije kun je heel goed skiën voor veel minder geld. Hetzelfde geldt voor verblijf en eten, wat natuurlijk ideaal is. De bevolking is heel vriendelijk. Jasnà is één van de beste Slowaakse gebieden met 42 kilometer aan skipistes. Je kunt zelfs op 2024 meter hoogte skiën! Het gebied heeft nog authentieke, schattige dorpjes waar de après-ski nog in opkomst is.
12.   Londen, Engeland
Londen verandert deze tijd van het jaar (letterlijk) in Winter Wonderland. In Hyde Park vind je een enorme kermis genaamd Winter Wonderland, waar je met gemak uren doorheen kunt lopen. Oxford Street is prachtig versierd, zowel de straten als de warenhuizen. In de buurt van het Natural History Museum kun je schaatsen. Zorg dat je rond 4 uur bij de Tower Bridge bent, want dan kun je de perfecte foto maken.
13.   Salzburg, Oostenrijk
Salzburg staat vol met historische gebouwen, prachtige kastelen, kathedralen en andere barokke architectuur. Het mooiste hiervan is dat het zeer waarschijnlijk onder de sneeuw ligt. Skigebieden liggen in de buurt en kerstmarkten maken het plaatje helemaal af.
Welke stad ga jij bezoeken deze winter?

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You